• Facebook
  • Twitter
  • YouTube

Wydawnictwo naukowe MEDYK

Medyk Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
Wydawnictwo naukowe z punktacją MEiN
Identyfikator 41600

  • Medyk
  • Aktualności
  • Czasopisma
    • "Lek w Polsce"
    • "Gabinet Prywatny"
  • Edukacja
    • Informacje
    • Materiały
    • Zaloguj się
  • Książki
    • Wydane
    • Autorzy
    • Podręczniki
    • Errata
  • Oferta
    • Usługi wydawnicze
    • Reklama w publikacjach
    • Reprinty i materiały edukacyjne
    • Internet marketing, mailing
    • Skład i druk publikacji
    • Audio - Video
  • Dla autorów
    • Publikuj z nami
    • Warunki publikacji prac
    • Open Access
    • Zasady etyki publikacji
    • Procedura recenzji
    • System antyplagiatowy
    • Artykuł naukowy definicja
    • Monografia naukowa definicja
    • Rada naukowa
  • Info
    • O firmie Medyk
    • Polityka Prywatności/RODO
    • Płatności i wysyłka
    • Regulaminy, Open Access
  • Kontakt
  • Sklep
Medyk wydawnictwo publikujące...
IoT PHARMA - zdalny pomiar temperatury i wilgotności
Chemia Nowa Matura zeszyty
Hipercholesterolemia
Grupa Zielarska 2025
Prevention&Intervention
 Zaloguj się - EdukacjaEdukacja materiały
Chemia odpowiedzi
Sklep Internetowy

Zapisz się do newsletter
  • Lek w Polsce
  • Gabinet prywatny
  • Księgarnia on-line
  • Indeks wybranych leków stosowanych w szpitalach i ambulatoriach

Aktualności

Konferencja szkoleniowa skierowana do przedstawicieli branży zbożowo-piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej

Konferencja szkoleniowa skierowana do przedstawicieli branży zbożowo-piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej

02 październik 2017

Instytut Żywności i Żywienia ma zaszczyt zaprosić
 
na bezpłatną konferencję szkoleniową skierowaną do przedstawicieli branży zbożowo - piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej organizowaną w ramach Narodowego Programu Zdrowia z cyklu „Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”.
 
Dlaczego warto?
 
Nasze spotkanie to wykłady ekspertów prezentujących wiedzę z dziedziny żywności i żywienia skierowane specjalnie do Państwa branży, a przede wszystkim to możliwość rozmów na temat aktualnych problemów związanych z reformulacją produktów spożywczych.
 
Konferencja odbędzie się 12 października 2017 r. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ul. Powsińska 61/63, sala 7 (parter), w godz. 10:00 - 16:00 (rejestracja od godz. 9:00).
 
Więcej informacji na stronie:
ncez.pl/informacje-dla-producentow-zywnosci/szkolenia/konferencja-pazdziernik
 
Choroba Fabry’ego: leczenie należy rozpocząć jak najwcześniej

Choroba Fabry’ego: leczenie należy rozpocząć jak najwcześniej

29 wrzesień 2017

Szacuje się, że na świecie istnieje około 8 tys. chorób rzadkich. Na blisko 200 z nich wynaleziono lekarstwo. Można pomyśleć, że pacjenci z chorobą Fabry’ego mieli szczęście, bo są w gronie nielicznych osób, których schorzenie można leczyć. Tymczasem Polska jako jedyny kraj Unii Europejskiej nie refunduje uznanej na świecie terapii.
 
Choroba Fabry’ego to bardzo rzadka i mało znana nawet w środowisku lekarzy choroba genetyczna. Spowodowana jest brakiem lub niedoborem enzymu alfa-galaktozydazy, odpowiedzialnego za komórkową przemianę związków wielkocząsteczkowych. Niedobór enzymu sprawia, że w tkankach całego organizmu gromadzą się toksyczne złogi, które w konsekwencji niszczą narządy wewnętrzne, doprowadzając między innymi do schyłkowej niewydolności nerek, poważnego uszkodzenia serca i układu nerwowego, w tym mózgu. Zapobiec temu może jedynie tzw. enzymatyczna terapia zastępcza, niestety mimo wieloletnich starań Stowarzyszenia Rodzin z Chorobą Fabry’ego, wciąż nierefundowana w Polsce.

Więcej…Choroba Fabry’ego: leczenie należy rozpocząć jak najwcześniej

Międzynarodowy Tydzień Urologii:  Eksperci apelują, aby pamiętać o USG jamy brzusznej

Międzynarodowy Tydzień Urologii: Eksperci apelują, aby pamiętać o USG jamy brzusznej

28 wrzesień 2017

Trwa Międzynarodowy Tydzień Urologii - z tej okazji eksperci przypominają o regularnym wykonywaniu profilaktycznego USG jamy brzusznej, które może być wyjątkowo pomocne m. in. we wczesnym wykryciu raka nerki.
 
Rak nerki jest jednym z nowotworów o podłożu urologicznym, którego wykrycie jest sporym wyzwaniem. Nie daje specyficznych objawów, przez co pacjenci nie są świadomi rozwoju choroby, aż do późnego stadium nowotworu. Jednocześnie wcześnie wykryty rak nerki jest jednym z lepiej rokujących nowotworów w terapii. Szansą dla wielu pacjentów jest łatwe w wykonaniu, powszechnie dostępne i bezbolesne badanie ultrasonograficzne (USG), które powinno się wykonać co najmniej raz na rok.

Więcej…Międzynarodowy Tydzień Urologii: Eksperci apelują, aby pamiętać o USG jamy brzusznej

WARZYWA I OWOCE ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO CHORÓB A NAWET PRZEDŁUŻAJĄ ŻYCIE – 21 KRAJÓW DEKLARUJE DZIAŁANIA NA RZECZ ZWIĘKSZENIA ICH KONSUMPCJI

WARZYWA I OWOCE ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO CHORÓB A NAWET PRZEDŁUŻAJĄ ŻYCIE – 21 KRAJÓW DEKLARUJE DZIAŁANIA NA RZECZ ZWIĘKSZENIA ICH KONSUMPCJI

27 wrzesień 2017

Zbyt niskie spożycie warzyw i owoców jest tendencją globalną. Ten problem dotyczy mieszkańców całego świata, niezależnie od statusu majątkowego, wykształcenia, czy płci. Przedstawiciele 21 państw członkowskich sojuszu AIAM5 obecnych na XIII Międzynarodowym Kongresie Promocji Warzyw i Owoców podpisali Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy. Znacząca rola produktów z tej grupy w prewencji chorób dietozależnych i niezakaźnych to jeden z kluczowych wniosków Kongresu.

Więcej…WARZYWA I OWOCE ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO CHORÓB A NAWET PRZEDŁUŻAJĄ ŻYCIE – 21 KRAJÓW DEKLARUJE...

Śmiertelnie groźne bakterie oporne na antybiotyki. Czego należy się obawiać?

Śmiertelnie groźne bakterie oporne na antybiotyki. Czego należy się obawiać?

26 wrzesień 2017

Szczepy bakterii opornych na leczenie to coraz większy problem w czasach, gdy leki zamiast stosować rozważnie, łykamy jak witaminy. W wyniku tego kryzys w zwalczaniu patogenów narasta, a wraz z nim liczba groźnych chorób, wobec których antybiotyki stają się bezsilne. Szczepy bakterii, których nie będziemy mogli zwalczyć żadnym lekiem? To nie wizja z filmu science-fiction, ale realne zagrożenie. Już dziś istnieje wiele patogenów, które nie poddają się antybiotykoterapii. Ostatni raport European Center for Disease Prevention and Control zalicza również Polskę do grona państw, w których bakterie nabrały szczególnej oporności na leczenie, stając się tzw. „superbakteriami”.

Więcej…Śmiertelnie groźne bakterie oporne na antybiotyki. Czego należy się obawiać?

Kampania „Bliscy u Wagi”

Kampania „Bliscy u Wagi”

25 wrzesień 2017

Blisko 50% Polaków przyznaje, że chociaż raz w życiu było na diecie, jednak prawie 70% z nich ma negatywne doświadczenia związane z odchudzaniem. Badania wskazują, że jednymi z najczęstszych powodów, stojących za niepowodzeniem procesu utraty wagi są aspekty psychospołeczne, a także presja ze strony rodziny i najbliższych. W odpowiedzi na ten rosnący problem społeczny, powstała ogólnopolska kampania Bliscy u Wagi, która ma za zadanie edukować Polaków jak udzielać wsparcia osobom z nadwagą i otyłością.

Więcej…Kampania „Bliscy u Wagi”

 Pierwsze w Polsce badanie na temat płynoterapii śródoperacyjnej

Pierwsze w Polsce badanie na temat płynoterapii śródoperacyjnej

22 wrzesień 2017

prof. nadzw. dr hab. n. med. Waldemar Machała, Kierownik Kliniki Anestezjologii i Intensywnej Terapii UM w Łodzi
Płynoterapia jest wdrażana w czasie, kiedy chory sam nie może przyjmować płynów, co sprawia, że jest jedną z najczęściej wykonywanych interwencji terapeutycznych w polskich szpitalach. Ogólnopolskie badanie „Ocena płynoterapii śródoperacyjnej” to pierwsza tego typu analiza w Polsce, przeprowadzona przez zespół ekspertów, która pokazuje skalę, rodzaj i jakość prowadzonej płynoterapii. Badanie pozwoliło ocenić pewne zjawiska dotyczące przetaczania płynów.

Więcej… Pierwsze w Polsce badanie na temat płynoterapii śródoperacyjnej

Światowy Dzień Choroby Alzheimera

Światowy Dzień Choroby Alzheimera

21 wrzesień 2017

Szacuje się, że na całym świecie na chorobę Alzheimera cierpi ok. 44 mln osób, a co 4 sekundy diagnozowany jest nowy przypadek tej choroby. Ze względu na starzejące się społeczeństwo, do 2050 r. ta liczba może wzrosną prawie trzykrotnie. Jest najczęstszą przyczyną otępienia na świecie i jednym z ważniejszych problemów społecznych – wyniszcza nie tylko pacjentów, ale równie silnie oddziałuje na ich opiekunów. Lek, który pozwoliłby w pełni wyleczyć chorobę Alzheimera, nie został jeszcze odkryty, ale istnieją różne formy wsparcia, o których warto wiedzieć.

Więcej…Światowy Dzień Choroby Alzheimera

BMI nie zawsze pokaże nam prawdę

BMI nie zawsze pokaże nam prawdę

20 wrzesień 2017

Wypowiedź: Magdalena Siuba-Strzelińska, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia.
 
BMI wyliczamy dzieląc masę ciała przez wzrost w metrach do kwadratu. Bardzo prosto można wyliczyć i zobaczyć czy jesteśmy w normie czy nie. Tak wygląda teoria, a w praktyce nawet jeżeli BMI pokazuje, że mamy nadwagę wcale nie musimy jej mieć. Tak samo osoby, które mają prawidłowy BMI mogą mieć trochę za dużo tkanki tłuszczowej. Jak to jest z BMI?
 
- Kalkulatory, które są w Internecie, te wszystkie obliczenia, które sobie robimy są one bardzo dobre przy monitorowaniu spadku lub wzrostu masy ciała. To też nie są dokładne wyliczenia np. dla kulturysty BMI może wyjść bardzo duże i może się okazać, że kulturysta, który ma dużą masę mięśniową może według norm wychodzić jako osoba, która ma otyłość. To oczywiście nie jest prawdą, bo kulturysta ma więcej tkanki mięśniowej. Dla sportowców BMI nie jest dobrym wskaźnikiem - mówi Magdalena Siuba-Strzelińska, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia.
 
BMI natomiast jest dobrym wskaźnikiem, który pozwala nam monitorować masę ciała. Sprawdzać jak ona się zmienia. Czy idealny wskaźnik istnieje? Granica między 21 a 25 uznawana jest według badań za najlepszą masa ciała. 
 
- BMI to dobry wskaźnik, żeby sobie sprawdzać masę ciała. Tak dokładnie nie trzymałabym się tego. Najważniejsze jest to jak się ze sobą czujemy. Czasami jest tak, że do poradni trafiają osoby, które mają BMI w normie natomiast mają dosyć sporo tkanki tłuszczowej. Spowodowane jest to tym, że nie ćwiczą. Taka osoba też powinna zadbać o swoje żywienie i aktywność fizyczną.  Pozwoli to wzmocnić ciało i wysmukli sylwetkę - dodaje Magdalena Siuba-Strzelińska.
 
O czym nas informują table BMI? Wskaźnik, który jest poniżej 18,5 mówi nam o niedowadze. Między 18,5 a 24,9 jest prawidłowa masa ciała.  Natomiast powyżej 24,9 mamy nadwagę, powyżej 30 otyłość. Pierwszy stopień otyłości mieści się w przedziale 30-35, po przekroczeniu 35 zaczyna się drugi stopień otyłości, wskaźnik powyżej 40 oznacza otyłość olbrzymią.
 
Źródło: http://newsrm.tv/
 
Niezbędna suplementacja dla kobiet w ciąży i planujących macierzyństwo

Niezbędna suplementacja dla kobiet w ciąży i planujących macierzyństwo

18 wrzesień 2017

Kwas foliowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, witamina D, żelazo, jod, wapń, magnez – to niezwykle istotne składniki, a w trakcie ciąży podaż na nie znacznie się zwiększa. Pokrycie tego wzrastającego zapotrzebowania samą dietą jest niezwykle trudnym zadaniem, dlatego suplementację powinna rozważyć każda kobieta planująca ciążę oraz w niej będąca. Jednak zarówno ich niedobór, jak i nadmiar może być groźny dla zdrowia oraz rozwoju płodu, dlatego przed rozpoczęciem przyjmowania suplementów przeznaczonych dla ciężarnych zawsze należy skonsultować się z lekarzem.
 
Kwas foliowy już przed planowaną ciążą 
 
Warto pamiętać, że poprzez prawidłowe żywienie w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka przyszła mama, już od momentu poczęcia, ma realny i długotrwały wpływ na jego zdrowie teraz i w przyszłości. W tym czasie młody organizm bardzo intensywnie się rozwija, dlatego odpowiednia dieta, bogata w niezbędne składniki odżywcze, jest niezwykle istotna. Ważna jest również suplementacja. Już przed planowaną ciążą najistotniejsza jest suplementacja kwasu foliowego (witaminy B9). Bierze on udział w procesie wytwarzania kwasów nukleinowych, niezbędnych do prawidłowego podziału komórek rozwijającego się płodu . Odpowiedni poziom witaminy B9 w organizmie jest szczególnie ważny w pierwszych tygodniach ciąży, podczas procesu organogenezy (kształtowania się narządów dziecka) . Jego deficyt może przyczynić się m.in. do powstania wrodzonej wady cewy nerwowej u dziecka (bezmózgowia lub przepuklin oponowych i oponowo-rdzeniowych) . Codziennie, przez co najmniej 6 tygodni przed planowanym poczęciem, przyszła mama powinna przyjmować 400 µg (mikrogramów) kwasu foliowego  (i kontynuować jego przyjmowanie do końca drugiego trymestru ciąży). Przyjmowanie witaminy B9 zabezpiecza także przed przedwczesnym porodem . Jak wynika z badań, niestety zaledwie co czwarta kobieta w Polsce przyjmuje zalecaną dawkę kwasu foliowego w postaci suplementu przed ciążą.
 
Kwasy omega 3 niezbędne w ciąży
 
Szczególne zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe występuje w okresie ciąży, zwłaszcza w III trymestrze. W tym czasie istotną rolę odgrywa kwas dokozaheksaenowy (DHA), który, dostarczany organizmowi w odpowiednich ilościach, wpływa na prawidłowy rozwój mózgu i wzroku nienarodzonego dziecka, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia porodu przedwczesnego i depresji poporodowej . Minimalne zapotrzebowanie na DHA w ciąży wynosi 200 mg/dobę, w związku z tym Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego oszacował dobowe zapotrzebowanie kobiet ciężarnych na wielonienasycone kwasy tłuszczowe na poziomie 200-300 mg DHA dziennie . W przypadku niskiego spożycia ryb (tłuste ryby, takie jak makrela, łosoś, śledź i sardynki, są najbogatszym źródłem omega 3) można rozważyć dawkę 400-600 mg DHA dziennie.
 
Dla układu kostnego i nie tylko – witamina D 
 
Witamina D (cholekalcyferol) bierze udział w utrzymaniu homeostazy mineralnej, wykazuje istotny wpływ na rozwój układów: kostnego, odpornościowego, nerwowego, mięśniowego oraz krążenia, a także na funkcjonowanie trzustki i kontrolę metabolizmu węglowodanów . Odpowiedni poziom tego hormonu w ciąży jest niezbędny nie tylko dla prawidłowego rozwoju płodu, ale ma znaczenie również dla zdrowia ciężarnej. Niedobór witaminy D może prowadzić m.in. do obniżonej masy kostnej, krzywicy oraz wielu innych powikłań zdrowotnych u dziecka, a jednocześnie u ciężarnej może skutkować m.in. zakażeniami, cukrzycą ciążową, rzucawką przedporodową, przedwczesnym porodem czy zakończeniem ciąży drogą cesarskiego cięcia . Według stanowiska Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji podczas ciąży dawką witaminy D rekomendowaną dla ciężarnych jest 800-1000 IU/d . W praktyce dawka powinna być ustalana przez lekarza indywidualnie do potrzeb pacjentki, po uprzednim badaniu stężenia witaminy D we krwi. Warto pamiętać o suplementacji witaminy D także po porodzie. W Polsce bardzo powszechny jest jej niedobór u dzieci – jak pokazują wyniki badania Instytutu Matki i Dziecka, aż 75% niemowląt w wieku od 5. do 12. miesiąca życia i aż 94% dzieci po 1. roku życia otrzymuje z dietą niewystarczającą ilość witaminy D. 
 
Kompozycja witamin i składników mineralnych 
 
Lekarz prowadzący powinien poinformować ciężarną o konieczności suplementacji i przepisać witaminy i składniki mineralne w odpowiednich dawkach. W okresie ciąży szczególnie ważne, poza wspomnianą witaminą D, są witaminy A oraz E. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A podczas ciąży wynosi 1250 µg, natomiast na witaminę E – 15-19mg . Niedobory tych witamin występują jednak rzadko, a ich przedawkowanie może być bardzo niebezpieczne dla płodu. 
 
Dla rozwoju płodu ważne są również składniki mineralne w odpowiednich dawkach (zapotrzebowanie dzienne kobiety ciężarnej):
 
• Żelazo – 27 mg ;
• Wapń – 1000-1300 mg ;  
• Magnez – 200-1000 mg ;
• Jod – 150-200 µg (w okresie planowania ciąży zaleca się suplementację jodku potasu w dawce 50 µg na dobę) . 
Bardzo ważne jest dostarczanie ich w zalecanej ilości ? wraz z pożywieniem lub ewentualnie dzięki suplementom diety. Jednak preparaty suplementacyjne powinny być stosowane ściśle według zaleceń lekarza.
Najważniejsze aspekty suplementacji w ciąży 
• Lekarz, na podstawie wyników badań krwi pacjentki, powinien ustalać indywidulaną, optymalną dla ciężarnej i dziecka suplementację.
• Suplementacja powinna być uzupełnieniem zbilansowanej diety.
• Bez konsultacji lekarskiej ciężarna nie powinna przyjmować jednocześnie kilku preparatów, w których występują te same witaminy i składniki mineralne. 
• Suplementacja powinna być dostosowana do trymestru ciąży, ponieważ zapotrzebowanie na składniki odżywcze zmienia się na kolejnych etapach ciąży.
 
Szczegółowe informacje na temat suplementacji w okresie znajdują się w Poradniku Żywienia Kobiet w Ciąży Instytutu Matki i Dziecka.
 
 

Strona 26 z 37

  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Medyk
  • Aktualności
  • Czasopisma
    • "Lek w Polsce"
    • "Gabinet Prywatny"
  • Edukacja
    • Informacje
    • Materiały
    • Zaloguj się
  • Książki
    • Wydane
    • Autorzy
    • Podręczniki
    • Errata
  • Oferta
    • Usługi wydawnicze
    • Reklama w publikacjach
    • Reprinty i materiały edukacyjne
    • Internet marketing, mailing
    • Skład i druk publikacji
    • Audio - Video
  • Dla autorów
    • Publikuj z nami
    • Warunki publikacji prac
    • Open Access
    • Zasady etyki publikacji
    • Procedura recenzji
    • System antyplagiatowy
    • Artykuł naukowy definicja
    • Monografia naukowa definicja
    • Rada naukowa
  • Info
    • O firmie Medyk
    • Polityka Prywatności/RODO
    • Płatności i wysyłka
    • Regulaminy, Open Access
  • Kontakt
  • Sklep

©2006 Medyk Sp. z o.o. | Infolinia 0 801 55 45 42 Created by Agencja Interaktywna RRR

Aby zapewnić najwyższą jakość usług, ta strona wykorzystuje cookie – informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do nich znajdziesz w Polityce Prywatności. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.